Vrcholem letošní závodní sezóny bylo Mistrovství Evropy v Tolyatii, kde kluci předvedli velmi pěkné umístění. Nejvýznamější výsledkem bylo 3místo ve štafetě družstev v MTB ve složení: David Studýnka, Pastrnek Pavel a Čapek Jan. Dálším významným uspěchem bylo v disciplíně v MTB maratonu, kde David Studýnka získal bronzovou medaily, čimž nás velmi překvapilo v takové obsazené konkurence. Další informace jsou níže napsane zvlášť ke každé disciplíně.


10.9.2012.  MTB XC 24km

V této disciplíně startoval Čapek Jan, Pastrnek Pavel a Vrána. Závodníci absolvovali čtyřikrát šestikilometrový okruh. Trať okruhu byl velmi náročný jak svým profilem tak i sjezdy byli technicky náročné, kde byly zatáčky singltrack, kameny a kořeny. Po startu trať vedla do těžkého stoupání v délce zhruba 2km, místy byl kopec natolik prudký, že někteří museli jít pěšky. Po výjezdu kopce byl velmi rychlý sjezd, kde po té následovalo další stoupání, které bylo o něco kratší, ale o něco víc prudší, takže žádná procházka růžovou sadou.

 

Z našich kluků si nejlépe vedl Čapek, který dojel na 6. místě, za ním skončil Studýnka a Vrána na 8. místě. Pastrnek ve sjezdu dostal defekt a tak musel závod předčasně ukončit. Dojmy našich závodníku nebylo zrovna příjemné, protože neměli dostatek času na se připravit na závod. V den kdy se konaly první závody, tak v dopoledních hodinách bylo zahajovací ceremoniál, který se protáhl až k poledním hodinám a kluci neměli možnost na oběd. Po ukončení zahajovacího ceremoniálu jeli rovnou na závody a přijeli pul hodiny před startem, takže po stránce organizační to Rusům vymklo z ruk.

Výsledky

1. PESTOV Kirill (RUS)

2. DITTENBIR Nikolay (RUS)

3. GIRARDET Remi (FRA)

6. Capek Jan (CZE)

7. Studynka David (CZE)

8. Vrána Michal (CZE)

http://www.edso.eu/sports/cycling/ec_2012/results/XCO_Men.pdf

 

Další den 11.9.2012 bylo na programu ze silniční disciplíny a to sprint na 1km, kde výhra Francouz Toubol. Z našich kluků se nikdo neúčastnil, neboť nikdo z nich neměl dostatečné předpoklady na zajímavé umístění a raději si pošetřili síly na další závodní dny.


12.9.2012  MTB Štafeta družstev, 3X10km

V této disciplíně si kluci pojali velmi úspěšně, neboť se podařilo obsadit třetí místo v MTB. Ve složení našeho družstva startoval v pořadí Studýnka, Pastrnek a Čapek. Každý z členu jeli 2okruhy po 5km, trať nebyla svým profilem příliš členitá, ale za to hodně písku a kořeny. Od startu odjela dvojice závodníku a to Rus a Francouz, kteří si vytvořili náskok na před svými soupeři. Při předávání štafety, byli naši už třetí, takže Studýnka co předal Pastrnkovi štafetu, tak se podařilo udržet patřičné třetí místo. Po projetí prvního kola to vypadalo, že Pastrnek sníží náskok té dvojice, natolik, že Čapkovi by se otevřela šance o boj na druhé místo. Nakonec Pastrnek ve druhém kole se nepodařilo udržet tempo, ale za to udržel průběžné třetí místo. Po předání štafety vyjel Čapek velice prestižním tempem natolik, že v cíli snížil náskok vedoucí dvojice skoro o minutu, takže opět ukázal své pravé síly.

Výsledky:

1.Rusko

2.Francie

3.Česká republika

4.Rakousko

5.Litva

6.Maďarsko

7.DNF Rusko

http://www.edso.eu/sports/cycling/ec_2012/results/ATT00012.pdf


13.9.2012  Silniční kritérium 54km

Na start tohoto závodu se postavil František Kocourek a Jan Čapek. Vzhledem k tomu, že Čapek absolvoval v předchozím dni závod a to úspěšně, tak v tomhle závodě pojal tréninkově, aby mohl zvládnou další náročný závodní den. Bohužel už ve 4 kole před zatáčkou spadl Francouz a Čapek přes něho přeletěl tak, že spadl přes řidítka a tím závod pro něho skončil. Kocourek za ním stihl zabrzdit a spadl mu řetěz, po té nasadil řetěz a pokračoval ve stíhání hlavního balíku. Bohužel po třech kolech stíhání musel vzdát, neboť neměl dost sil na dojetí hlavního pole. Čapek po pádu byl dost odřené a měl naráženou pánev a jeho kolo bylo poničené natolik, že došlo k prasknutí rámu, také ráfek zadního kola bylo prasklé a přeseknutá galuska. Tento den bylo pro naši reprezentaci velmi nepříjemný, ale přesto věří, že přijde lepší den. V tomhle závodě zvítězil opět Rus, viz výsledky na odkaze.

http://www.edso.eu/sports/cycling/ec_2012/results/Criterium.pdf


14.9.2012  MTB marathon, 56km

Den po kritérium následoval další MTB závod maratón. V tomhle závodě se zúčastnil Čapek, Pastrnek, Studýnka a Vrána. Z kluků si nejlíp vedl Studýnka, který od samého začátku jezdil na třetím místě a průběžné třetí místo udržel až do cíle. V jednu chvíli vypadalo, že dojede druhého ruského závodníka, ale když ruský závodník viděl, že začíná být blíže pronásledován českým soupeřem, tak z posledních sil ještě víc zabral. Na dalších místech a to 7. dojel Pastrnek, který ke konci závodu si polepšil, neboť ze začátku měl potíže se dostat do závodního tempa. Přesto se mu podařilo dostat druhý dech a bojoval o co nejlepší umístění. Čapek a Vrána závod vzdali, tudíž Čapek po pádu nebyl zcela v pořádku, měl silné bolesti zad a musel odstoupit. Vránovi v závěru závodu došli síly natolik, že nebyl schopný udržet stopu a u cílové pásky museli pořadatelé zavolat lékaře k ošetření, neboť byl dost vyčerpán. Vzhledem k situaci předchozího dne můžeme Studýnkovi velmi poděkovat za skvělý výkon, neboť pro kluky to bylo velmi ten den velmi povzbuzující.

Výsledky:

1. DITTENBIR Nikolay (RUS)

2. PESTOV Kirill (RUS)

3. STUDYNKA David (CZE)

7. PASTRNEK Pavel (CZE)

DNF CAPEK Jan (CZE)

DNF VRANA Michal (CZE)

http://www.edso.eu/sports/cycling/ec_2012/results/Marathon.pdf

 

15.9.2012 Silniční časovka na 30km

V ní startoval hlavně Kocourek, který se na to snažil tvrdě trénovat i když po nehodě neměl na to dosti časový prostor. Dále startoval Pastrnek a Studýnka, oba jeli v rámci účasti, protože byli přece už unaveni z předchozích závodech a tak museli v průběhu časovky odstoupit. Kocourek závod dojel celý a skončil na 10místě, což není ještě srovnatelné s výkony, jako tenkrát v Melbourne, ale vzhledem k letošní nehodě to nebylo nejhorší. Trať časovky byla převážně rovinatá až mírně zvlněná. Jeli se tři vélké okruhy po 10km, pořadatelé zvolili závody na testovací dráze automobilky Lady, takže byla zde kvalitní cesta. Tohoto závodu zvítězil Rus

Výsledky

1.ROZANOV Dmitriy (RUS)

2.MAKAROV Ivan (RUS)

3.KALINKIN Dmitry (RUS)

10.KOCOUREC Frantisek (CZE)

DNF STUDYNKA David (CZE)

DNF PASTRNEK Pavel (CZE)

http://www.edso.eu/sports/cycling/ec_2012/results/TT_Men.pdf


16.9. Silniční závod – 100km

Tohoto závodu se zúčastnil Kocourek, Studýnka a Vrána. Závody se konaly ve městě na pětikilometrovém okruhu s jedním kopcem, tyto okruhy museli závodníci absolvovat 20krát. První 3kola jel balík pohromadě a po té začali dva rusové ujíždět spolu s jedním Francouzem. Nakonec z toho byl únik. V půlce závodu z ujeté skupiny odpadl francouz a pak další rus se pokusil odjet z hlavního balíku. Takže ve finále rusové obsadili první tři místa a na čtvrtém byl Francouz. Ve druhé polovině závodu se velmi tvrdě taktizovalo mezi Francouze a němce, protože se pořád nemohli domluvit na dojeti Rusáku, takže bylo to velmi náročné se udržet v hlavní poli. Od nás nejlépe dojel Kocourek na 13místě, za na ním na 15místě skončil Studýnka a Vrána předposlední, který byl o jeden okruh dojet, přesto závod dojel až do konce. Co se týče Studýnky, tak velmi překvapil a to z hlediska, že jako silniční závod jel vůbec poprvé v životě a dobře se držel v balíku, ale také sám rozjížděl větší tempo balíku, což je opravdu oceňující.

Výsledky

1. PROKHOROV Evgeny  (RUS)

2. ROZANOV Dmitriy  (RUS)

3. MAKAROV Ivan   (RUS)

12. KOCOUREC Frantisek  (CZE)

15. STUDYNKA David  (CZE)

18. VRANA Michal (CZE)

 http://www.edso.eu/sports/cycling/ec_2012/results/Road_Race.pdf

Print Friendly, PDF & Email