Třetí Mistrovství Evropy horskýME_MTB_Kirchberg_2014ch kol neslyšících, které se konalo v Kirchbergu reprezentovala pětice bikerů z SK SKIVELA neslyšících Olomouc – Jan Čapek, Roman Dohnal, František Kocourek, Pavel Pastrnek a David Studýnka.

Den před prvním závodem v Cross Country provázel vydatný déšť, který ustál až 2h před startem. Trať byla velmi blátivá a kluzká zejména v technických pasáží.
Na start se postavila první línie vybraných závodníků dle umístění z předchozí Deaflympiády v Sofii a MS Mont Treblant – Kanada. Tři bajkeři od nás byli vybráni a to Jan Čapek, David Studýnka a Roman Dohnal. Pavel Pastrnek a Franta Kocourek byli až v řadě za nimi. Po startu se rozjelo velmi ostré tempo. Kluci od nás se drželi v první polovině závodního pole, ovšem po půlce závodu někteří z nich měli na tak náročné trati problém udržet stálé závodní tempo v prudkých výjezdech a také bylo velmi náročné udržet po delší dobu důkladnou pozornost v náročných technických pasáží ve sjezdech na kořenech a kamenech. Nejlépe z nich skončil Pastrnek 11., Studýnka 12., Čapek 15., Dohnal 17 a Kocourek nedokončil, přičemž v předposledním kole dostal defekt. Závod dokončilo pouze polovina závodníků z celkové účasti, což nasvědčovalo, že v historii to byl jeden z nejtěžších závodů horských kol v Cross Country.

28.4. 2014 se konala MTB disciplína v Cross Country Marathon v délce 46km. Trasa závodu vedla přes dva dlouhé kopce končící skoro na vrcholu hor místech končících horních stanic lanovky ve výšce kolem 1800m. Poslední kilometr vedl po svahu a muselo se jít pěšky s ohledem na prudký sklon svahu, který se nedal vůbec vyjet na kole. Na prvním vrcholu kopce bylo zcela jiné pořadí našich kluků, přičemž se pohybovali v druhé polovině závodního pole. Po projetí vrcholu následoval dlouhý sjezd vedoucí střídavě po šotolinové cestě, tak i lesního single tracku. Dále následovalo o něco delší a prudší stoupání na druhý vrchol horní stanici lanovky, zde kluci si polepšili průběžné pořadí, neboť se postupné propracovávali dopředu, ale to i zejména o dost náročném technické sjezdu oproti prvnímu. Dalo by se říci, že to byl samý single track určený vyložené pro sjezdaře, čili zde byla prověrka technických zdatnosti jízdy a naší kluci patřili mezi ty zdatnější!

Foto: https://plus.google.com/photos/106494844319410202724/albums/6030362729724129233

Od nás nejlépe dojel David Studýnka, který skončil na 9.místě, za ním na 10. Pavel Pastrnek, 11. František Kocourek, 13. Roman Dohnal a 18. Jan Čapek.

Pořadatelská činnost Mistrvoství Evropy po stránce organizační byla na velmi vysoké úrovní, resp. jedna z nejlepší v historii! To se týkalo i výkonu závodníku, která byla na vyšší úrovni ve srovnání s MS 2011, či Deaflympic Sofii.

Další zajímavostí je, že konání ME bylo v rámci veřejného MTB maratonu pro slyšící, neboť probíhal festival MTB pro slyšící a tím se mohli závodníci srovnávat se slyšícíma a zároveň se poukázalo na to, že závodníci se sluchově postižením mohou rovnat se špičkou zdravých závodníku. To se nejvíce prokázalo ve výsledkových listin absolutního pořadí všech účastníku na tomto MTB festivalu. Mimochodem v MTB festivalu kromě maratonu byla probíhaly závody MTB Cross Country pro profesionální slyšící závodníky. Zde právě se účastnil jeden patřící mezi nejlepší české slyšící reprezentanty a to Ondřej Cink, který v této disciplíně vyhrál a pro české kluky to byla výborná podívaná, zejména v místech, kde byly těžké technické pasáže.

Letošní rok by se dal označit za významný jinak řečeno v historii průlomový v pořádání cyklistických závodu pro sluchově postižené. Začalo se pořádat v rámci masových veřejných závodů pro slyšící. Např. u nás v česku letos poprvé se začalo pořádat maratonské závody rámci Cyklomaraton tour, kde je kategorie pro sluchově postižené a zároveň Mistrovství Evropy bylo uspořádáno v rámci MTB festivalu v Kirchbergu. Do budoucna to má pozitivní vliv s ohledem na propagaci sluchově postižených cyklistů a celkový výkonnostní rozvoj!

Print Friendly, PDF & Email