Sluchově postižení cyklisté startovali na  BIKE TRANSALP CHALLENGE 2006

tac2006logo

nejtěžší a nejvíce prestižní etapový závod světa 
665km převýšení 22.572 metrů!

trasa_transalp

14.7.2006 Cesta do místa startu Bike Transalpchallenge 2006 ve Fuessenu

 Ráno v 5 hodin jsme měli sice odjíždět z Olomouce, ale pro určité Pavlovi problémy se odjezd zpozdil asi o 40 min. Poté už jsme se mohli vydat na 800km dlouhou cestu směr Fuessen. Po několika málo kilometrech a krátké znakové rozpravě našich neslyšících účastníků oba dva usnuli jak mimina a vůbec nezaregistrovali pekelnou bouřku, kterou jsme projeli. V Plzni jsme dokoupili potraviny a pokračovali jsme směr Rozvadov. Na hranicích nám trochu zatrnulo, když Pavel hledal pas. Po přejezdu hranic a následné únavné cestě po dálnici přišlo příjemné zpestření při průjezdu Mnichovem, který jsme zvládli naprosto bez problémů. Už jen pár desítek kilometrů nás dělilo od města Fuessen. To nás přivítalo svou nádhernou kulisou v podobě nedalekého zámku Neuschwachstein a vysokohorských panoramat.V samotném městečku Fuessen jsme měli problém najít akreditační kancelář, ale nakonec vše dobře dopadlo. Chlapci jsou zaregistrováni a nažhaveni na zítřejší start, který je v 11hod. 1.etapa vede do rakouského Imstu, měří 89km a vede vrchol Marienbergjoch (1810m).


15.7.2006   1. Etapa  Fussen – Imst 89km

Etappe01 délka 93,52 km převýšení  2.733m

Ráno po brzkém probuzení, se Pavel s Julem začaly pomalu připravovat na tolik očekávanou  hodinu startu, která byla naplánována na 11:00. Po menší snídani, přípravě kol, masáži a rozjetí se kluci postavily na start a čekali v první skupině na tolik vytoužený výstřel. Všem účastníkům Transalpu ještě popřál hodně štěstí do zdolávání kilometrů olympijský vítěz v biatlonu Michael Greis a přesně v 11:00 se za účasti místního starosty vydal velmi početný dav do boje s prvními kilometry.

Od startu se kluci drželi velmi dobře v početném čele startovního pole a docela se jim dařilo držet krok i s absolutní špičkou, ovšem na 10 km měl Julo v šotolinovém sjezdu problém kdy ho zatáčka vynesla mimo, pokoušel se vše ustát, ale bohužel do něj narazil další ze závodníků a Julo se poroučel k zemi, zvedl se velmi rychlo a vypadalo to, že vše bude OK, ale zjistil že má rozseknutý bovden a lanko přesmykače a tak musel zbytek cesty absolvovat na prostřední převodník a vůbec to nebylo jednoduché, navíc ještě Jula začaly trápit zažívací potíže, ale i přes toto se už dnes do konce etapy smůla klukům vyhnula a tak mohli dnešní etapu dokončit na myslím si skvělém 68.
Ovšem Pavel s Julem i přes toto nebyli s dnešním výkonem spokojeni a už jsou i přes Julovi problémy se zažíváním nažhaveni a zítřejší etapu, která má naplánovaný start na 9:00 zde v horami obklopeném městečku Imst.Po vydatné večeři, kterou si vychutnal pouze Pavel se kluci odebrali do místní tenisové haly kde stráví dnešní noc, spolu s další spoustou účastníků Transalpu. Z rakouského městečka Imst je to dnes vše a už se všichni těšíme na zítra do malebného Ischgl.

Dále fotkyvýsledky z etap a celkové výsledky



 16.7.2006    2. Etapa  Imst – Ischgl  76 km
 

Etappe02 délka 76,10 km převýšení 3.247m

Po ranním probuzení, které bylo velmi brzy, vzhledem k dřívějšímu startu v 9:00, čekala Pavla s Julem obvyklá procedura v balení tašek, snídaně, příprava a projetí kol a nezbytné řazení v centru města Imst, kde už byli na startu seřazeni další účastníci Transalpu a v první řadě včerejší vítězové ve žlutém jezdci stáje Rabobank DeKnegt a Groonendaal.  Start byl opět přesný a kluci se mohli vydat do zdolávání prvních kilometrů dnešního dne, po startu následovala asi 3km rovina, ale posléze se před nimi objevil nejvyšší bod a 10km stoupání na Ventealm, které bylo velmi náročné a brzy se začalo startovní pole dělit, bohužel vzadu zůstali i kluci, neboť Julo si prožíval dnes svůj slabší den a Pavel na něj musel v každém stoupání čekat a prakticky odtáhl celý dnešní den sám. Na Transalpu je důležité, aby dvojice dojela spolu do cíle, tak proto čekání Pavla. Cíl byl dnes velmi zajímavě řešený kdy závodníci vyjížděli do kratičké asi 100m cílové rovinky z podzemních garáží, no uvidíme čím překvapí pořadatelé v dalších městech. Dnes bylo čekání na kluky v cíli o něco delší než včera, ale po projetí asi 60 dvojic se náhle v cílové rovince objevili Pavel s Julem, který byl totálně vyčerpaný, ale to už k bikovým závodům a zvlášť Transalpu patří. Po malém oddychu a občerstvení se kluci jeli na halu umýt a poté následovala nezbytná a oběma vytoužená masáž a krátký spánek.

Večeře byla v centru města dnes kuřecí maso s rýží, následovala krátká procházka na tenisovou halu, kde kluci spí a brzké ulehnutí, aby zítra byli znova připraveni na pořádný záhul, čeká je Idejoch druhý nejvyšší bod Transalpu. Pro dnešek je to vše a uvidíme co se bude dít zítra, hlavně zda se Julo dostane z krize. Ještě nezbytný výsledek naší dvojice oproti včerejšku mírné zlepšení a 63 místo.

Dále fotkyvýsledky z etap a celkové výsledky



17.6.2006     3. Etapa  Ischgl –Scuol 74 km
 

Etappe03 délka 73,78 km převýšení 2.620m

Dnešní ráno bylo o něco studenější zato nás přivítalo sluníčko, které nás zatím provází celou účastí na Transalpu a vypadá to podle předpovědí, že to vydrží až do konce.

Start byl opět naplánovaný na 9:00 v Ischgl, kde tak jako včera při dojezdu bylo i dnes spousta diváků.
Bohužel Pavel s Julem museli startovat až z druhé řady, ale i přes to se jim start podařil a celý had závodníků se vydal po úpatí směrem na vrchol Idjoch, kluci se vzhledem k tomu, že se na úzké lesní cestičce nedalo moc předjíždět drali dopředu a především Julovou zásluhou, který byl z naší dvojice velmi aktivní se posouvali čím dál více dopředu. Julovi to jelo velmi dobře což nám v cíli potvrdil i Pavel, který za ním v etapě trpěl, ale i tak oba zajeli velmi slušně, bohužel to čeho jsme se obávali přišlo asi 10 km před cílem, kdy byl Julo v zatáčce doslova sestřelen z kola, i když se velmi rychle sebral a nasedl na kolo tak na jeho těle byly hodně velká tržná poranění. Přesto oba odvedli dovolím si říct super výkon a oba svorně dojeli ruku v ruce do cíle v Scuol, kde byl cíl v malebných uličkách, bohužel dnes za menší účasti fanoušků.
Umístění svědčí o mých slovech 36 místo dnes a celkově posun o 13 příček výš na 54 místo, nezbývá než doufat, že to půjde i nadále tak dobře.
Odpoledne následoval nezbytný odpočinek, který kluci strávili na masérském stole a poté už se horečně začínáme všichni připravovat na zítřejší den kdy nás čeká přesun z malebného Švýcarska do slunné Itálie.

Dále fotky, výsledky z etap a celkové výsledky



18.6.2006     4. Etapa   Scuol – Livigno 76 km
 

Etappe04 délka 78,01 km převýšení 2.717m

 

Pavel s Julem dobře vyspaní v podzemním bunkru u místní školy už se těší na dnešní etapu, která nás všechny zavede do vesnice Livigno, které je nejvyšším cílovým bodem na letošní trase Transalpu.
Start proběhl jak už je obvyklé na této akci za velké podpory diváků a místo startovního výstřelu tentokrát zněl pověstný švýcarský zvonec. Kluky čekala poměrně členitá a docela náročná trať, se kterou se prali velmi dobře a vypadá to že se začínají dostávat do pohody a rozjíždějí se. Jsou už na tom oba velmi dobře fyzicky a vzájemně se podporují a doplňují. Dnes jim opět chybělo trochu potřebného štěstíčka, Pavel asi na 50 km z velmi dobré pozice píchnul zadní kolo, bohužel se trochu trápili se sundáváním pláště a ztratili přitom hodně minut. Po výměně se snažili ještě něco málo sjet, ale nakonec to stačilo na 52 místo. Skvělé však je, že už se kluci prosadili do 50 nejlepších. Jen tak dál v předváděných výkonech.
Pavel si přál být, před startem Transalpu do 50 místo, takže nezbývá než to teď držet i když jsme teprve v půlce. Bude to však ještě nesmírně obtížné.
Zítra čeká nejdelší etapa z Livigna do Naturns dlouhá 120 km s nejvyšším bodem celého závodu na Boccheta di Forcolla.
Ze slunné Itálie Ciao.
Dále fotky, výsledky z etap a celkové výsledky



19.7.2006     5. Etapa   Livigno – Naturns 120 km
 
 

Etappe05 délka 118,85 km převýšení 2.909m  

 

Dnešní ráno bylo oproti ostatním dnům trochu chladnější, za což ovšem mohla do jisté míry nadmořská výška Livigna. Po již tradiční snídani, která je ve stejném duchu ve všech městech, se Pavel s Julem celý nažhavení těšili na start.
Odstartovalo se jako v posledních dnech přesně v 9:00 z Plaza Placheda v Livignu a hned od začátku byl před jezdci velmi nepříjemný a dlouhý kopec ne Passo di Eira a poté následovala Bochetta di Forcolla, a následně dlouhý sjezd přes Umbraill Pass do městečka Prado, odkud následovali už jen vlnky ovšem ve velmi nepříjemném protivětru.
Transfer do cestě byl taky užasný, protože se jelo přes Passo de Stelivo z Giro di Italia populární jako Cima Coppi ve výšce 2760 m. Po příjezdu do Naturns jsme už netrpělivě vyhlíželi kluky co dnes předvedou, bohužel trvalo to moc dlouho a už jsme byli celý nervózní zda se jim nic nestalo, protože už začínali dojíždět i lidi z hodně zadních pozic průběžného pořadí. Nakonec jsme se asi po 3 hodinách po dojezdu prvních závodníků dočkali. Pavel s Julem dojeli hodně naštvaní a zklamaní, protože si vybrali hodně černý den o čemž svědčí 5 defektů v průběhu dnešní etapy z toho 4 měl Pavel a 1 Julo, ovšem s kolem Pavla se kluci natrápili což způsobil plášť, který nejenožně šel špatně sundat, ale mnohem hůř nasadit. A to ještě museli na trati prosit ostatní závodníky zda jim půjčí duši, měli jen 4.
No škoda skvěle rozjetého závodu, ale doufáme, že i přes dnešek kluci ještě zabojují a udělají něco s celkovým umístěním.
Zítra je na pořadu etapa Naturns-Male.

Dále fotky, výsledky z etap a celkové výsledky



20.7.2006     6. Etapa   Naturs – Male 85 km
 

Etappe06 délka 85,21 km převýšení 3.427m  

 

Kluci po včerejšku dobře vyspaní a plní odhodlání se začali připravovat na dnešní, zřejmě královskou etapu, která měla 3427m převýšení a vedla přes dva kopce Naturnser Alm a Rabijoch na jehož úpatí museli všichni z kola a tlačit tak prudký výjezd se nedal opravdu jet.
Po malém bloudění díky špatné mapě od organizátorů jsme i my dorazili do Male a koukali se po krásných uličkách a čekali až kluci dorazí do cíle.
První opět dojela rakouská dvojice, která vede i průběžné pořadí a těžko už je asi něco sesadí z čela celkové klasifikace. Asi po hodině a půl se na pásce objevil samotný Julo celý špinavý a doškrábaný, ovšem Pavel nikde, ptal jsem se co se stalo a dověděl se v první chvíli děsivou zprávu, že pro kluky asi Transalp skončil, neboť Pavel zlomil zadní stavbu!!! Asi po 10 minutách dojel Pavel do cíle ještě v horším stavu než Julo. Koukali jsme na jeho kolo a opravdu zjistili praskliny na zadní stavbě, modlete se s náma, aby to vydrželo i po zbytek Transalp, neboť nám to zde nikdo neopraví a nesehnali jsme adekvátní kolo na němž by Pavel mohl dojet zbytek závodu.
Ještě Vám dlužím pořadí ze včerejší etapy do Naturns 195 místo a celkově propad na 85 příčku.
Dnešní výsledek byl prozatím 73 místo a celkově 80, ovšem uvidíme zda nepřijde hodinová penalizace za neprojetí dvojice ve stanoveném rozmezí 2 minut!!!
Zítra čeká nejkratší trasa z Male do Madony di Campiglio jen 47 km a nezbývá jen doufat, že vydrží Pavlovo kolo aby se dočkali vytouženého sobotního cíle v Limona sur Garda na břehu jezera Lago di Garda.

Dále fotky, výsledky z etap a celkové výsledky

 



21.7.2006     7. Etapa   Male – Madona di Campiglio 47 km

 

Etappe07 délka 47,55 km převýšení 2.411m  

Dnešní ráno proběhlo trochu ve stresu, protože se Pavel po snídani narychlo rozhodl, že pojede na náhradním kole, které jsme pro jistotu měli sebou, ovšem na poslední chvíli jsme museli přendat pedály, a dát kolo do trochu pojízdného stavu na závod.

Vše se stihlo, ale dnes kluci stáli hodně vzadu na startu což se mohlo odrazit na dobrém výsledku. Odstartovalo se z městečka Male a hned se začalo stoupat, kluci se rozjeli velmi dobře a hned předjížděli jednu dvojici za druhou a dostali se zhruba do první 30, po kopci následoval sjezd a to už bylo trochu moc, protože Pavel měl opět defekt zadního kola, který přišel v nejnevhodnější chvíli, neboť to Pavel neustál a šel k zemi, celý dodřený musel spravovat kolo a jak pověděl v cíli Julo, Pavel už neměl morál na to aby se vzchopil z té smůly a útrap a tak už jen dojeli do cíle ve velmi pozvolném tempu.
Cíl byl situován na hlavní třídu v překrásné olympijské vesnici Madonna di Campiglio, vše tu dýchá pohodou a vůbec mezi těmi kopci je velmi pěkně a na to, že jsme asi v 1500 m i velmi teplo, které nás provází celým Transalpem no prostě super. Jen škoda, že se na kluky začala lepit velmi velká smůla a jak teď Pavel říká !!MÁM VŠEHO DOST !!
Ale my ho tady přemluvíme, aby jel i zítra a myslím, že i on sám si to nedovolí zabalit i díky těm útrapám a Julovi, vždyť do cíle už zbývá jen poslední zítřejší etapa do Limone sur Garda.
Tak opět zítra, už se všichni těšíme na odpočinek, který čeká na Lago di Garda.

Dále fotky,  výsledky z etap a celkové výsledky

 



22.7.2006     8. Etapa    Madonna di Campiglio – Limone sur Garda 96km
 

Etappe08 délka 96,38 km převýšení 2.654m  

Dnes už naposledy z Transalpu, všichni se těšíme na vytoužený cíl a koupání na Lago di Garda. Ovšem než se tam dostanem tak si musíme přivstat, protože start dnešní etapy je naplánován na 8:00. Po startovním výstřelu se celý ještě stále velmi početný balík vydal za doprovodu aut a motorek do zdolávání posledních kilometrů nejprve 47 km po silnici v neutralizačním pásmu a poté 49 km v terénu s velmi dlouhým a náročným závěrečným sjezdem. Na silnici jela celá grupa spolu jen pár lidí co mělo defekt zaostalo a tak se začalo trochu závodit až v terénu. Pavel s Julem se snažili zajet a rozloučit se tak s účinkováním na Transalpu velmi solidním výsledkem, bohužel se tak nestalo.

Pavel po vleklých problémech s materiálním vybavení, neměl moc náladu na závodění a navíc mu přestala ještě pružit vidlice a dojížděl dá se říct skoro na pevné, Julo na něj v každém sjezdu musel čekat a nejhorší to bylo v posledním, kdy jak sám pověděl čekal dokonce 20 minut!!! Oba však nakonec do cíle dojeli a mohli si dopřát vytouženou koupel a závěrečnou party u Laga.
V konečném pořadí se kluci probili na 89 místo v čase 39:39:15 po zdolání 665km a 22572 výškových metrů.

Dále fotkyvýsledky z etap a celkové výsledky



Závěr Bike Transalp Chalenge
Dovolím si ještě pár řádek k Transalpu. Pokud budu hodnotit celkově tak i přes nějaké mouchy, které se při organizaci vyskytnou asi všude tak nezbývá než smeknout, protože atmosféra, zázemí, trasy, a vůbec všichni lidé co pořádají a jedou tento závod jsou super.
Pro Pavla s Julem i přes jejich nespokojenost s výsledkem, který mohl být lepší a po prvních 4 etapách to tak vypadalo, i pro mě a Čmila byl Transalp velkým zážitkem a rádi bychom znovu absolvovali nějaký závod na tak vysoké úrovni!!!
No možná to přijde už v příštím roce, sen je jet silniční podobu Trasalpu tak uvidíme!!!
Mějte se všichni fajn a do zbytku sezóny hodně dobrých výsledků.
Tomáš Rak

Print Friendly, PDF & Email